Mediacoach update 2017-2018

Terugblik Mediacoach Update 2017-2018

Vorming
8 februari 2018

Op 8 februari 2018 kwamen de afgestudeerde mediacoaches samen in de lokalen van Cultuurconnect voor de jaarlijkse Mediacoach Update, een inhoudelijk vormings- en netwerkmoment speciaal voor hen.

Gratis boek!

Ze kregen er gratis het boek 'Wonderwijze media, Kaders, praktijken en tools voor een mediawijs onderwijs.

Overzicht nieuwe initiatieven 

Laure Van Hoecke presenteerde de nieuwste tools en initiatieven van Mediawijs.

Workshops

 • 'Educatieve Tools' door Roeland van Rooy (Rozenberg S.O. Mol)
  In deze sessie werden ze bijna letterlijk overspoeld met handige en superhandige online tools die je meteen kunt inzetten in je lessen. De insteek van deze workshop zijn taallessen, maar veel tools zijn universeel inzetbaar. Alles was gratis én van een grote kwaliteit. De Zeeting van Roeland vind je op https://www.zeetings.com/embed/5549709347782656.
 • 'BookTubes' door Thomas De Groote en Steven Tanghe
  BookTubes is een leesbevorderingsproject van Regiobib Meetjesland. In deze workshop kwam je alles te weten over hoe je aan de slag kan met BookTubes. Twee mediacoaches vertelden hun ervaringen, de do’s en don‘ts en welke stappen je moet zetten. Ze werkten met enkele heel specifiek gekozen apps (Drawing Cartoons 2, Stop Motion Studio en Kinemaster) en creëerden een promofilmpje voor een jeugdboek.
 • 'Nieuwe vormen van Propaganda' door Bert Pieters (Mediawijs)
  Propaganda verschijnt tegenwoordig in veel verschillende vormen en via diverse kanalen. We moeten dus leren omgaan met al die (nieuwe) vormen van propaganda. Maar hoe ga je daar in een educatieve setting mee om? We stonden stil bij enkele praktijkvoorbeelden. En ook keken we, onderzochten we en bediscussieerden we diverse voorbeelden van (hedendaagse) propaganda.

Keynote

 • Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) zoomde in op nieuwe trends in het mediawijsheidsveld
  Jongeren zijn als het weer: iedereen heeft er een mening over. En idem dito als het gaat over onderwijs. Toch kunnen maar weinigen beter de belangrijkste tendensen vatten en de mythes doorprikken als Pedro De Bruyckere. Deze zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren, en doet onderzoek naar authenticiteit in het onderwijs. Pedro De Bruyckere is een inspirerend spreker, die met zijn enthousiasme en humor telkens weer zijn publiek verrast. Hij onderwierp aloude mythes aan een onderzoek naar hun waarheidsgehalte, gaf duiding bij de de belangrijkste tendensen en reikte concrete tips aan voor iedereen die met jongeren te maken heeft. Herkenbaar!

Organisaties